
Wspólny Stół
Kuchnia ze szlachetną ideą
|
Ta niewielka restauracja na Śródce kieruje się jedną, szlachetną ideą – pomaganiu innym. Jest to nietypowa pomoc, dlatego warto o niej wspomnieć już na samym początku. Na czym ta pomoc polega?
Wszystko zaczęło się od Państwa Sadowskich. Ich celem było stworzenie takich miejsc, w których ludzie zepchnięci na boczny tor życia będą mogli odnaleźć swoją drugą szansę. Osoby z tzw. marginesu społecznego dostają możliwość rozwoju, odbudowy swojej tożsamości i kształcenia swojej osobowości. Tak powstała Fundacja Pomocy Wzajemnej „Barka”. Wspólny Stół jest dużą składową tego ważnego projektu. Do restauracji przyjmowani są ludzie bezrobotni, którzy chcą powrócić na rynek pracy, ale ze względu na swoją przeszłość lub trudne koleje losu mają znacznie utrudniony start. Z chęci bycia spółdzielnią łączącą różne środowiska zapraszają również do współpracy studentów z pasją pragnących rozwijać swoje skrzydła. Pod okiem profesjonalistów z dziedziny gastronomii osoby te uczą się gotować i obsługiwać gości.
Wiele osób zaoferowało swoją pomocną dłoń przy tworzeniu tego przedsięwzięcia. Zaangażowała się Fundacja Ashoka, Kompania Piwowarska, różni przedsiębiorcy tacy jak: Jerónimo Martins właściciel portugalskiej Biedronki, Dominika Kulczyk założycielka i prezes, m.in. Kulczyk Foundation, ludzie z kadry HR, a także pracownicy Fundacji Barka, personel i nawet ich rodziny. Każdy element – od wygodnego krzesła, długich drewnianych ław, pięknych dekoracji po bogato wyposażony bar jest wspólnym dziełem ludzi, których połączył jeden cel – pomaganiu innym. Restauracja ta nie skupia się jedynie na korzyściach materialnych, ale kładzie nacisk przede wszystkim na zysk społeczny. Każda zarobiona złotówka jest reinwestowana w nowe miejsca pracy czy w dodatkowy sprzęt, a to wszystko przyczynia się do sukcesów fundacji.
Kolejnym, pomocnym elementem są dania specjalizujące się w SLOW FOOD. Bazują one na ekologicznej i lokalnej żywności. Nie dociera ona standardowymi drogami. Swoje zasoby czerpie z gospodarstwa ekologicznego w Chudobczycach. Jest to następny, wspaniały „efekt uboczny” działalności Fundacji Barka. Wszystko, co klient ma przed swoimi oczami, a czym może cieszyć się jego podniebienie jest z całą pewnością świeże, zdrowe i ekologiczne. Dania są robione od podstaw, na bieżąco. Jest możliwość korzystania ze stałej karty, ale można też próbować dań sezonowych, które zmieniają się codziennie. Polecam zupę rybną lub wątróbkę drobiową na czerwonym winie – specjalność szefa kuchni. Każdy, nawet anty fan zupy rybnej lub wątróbki ją polubi -– zapewnia Jacek Ferenc współzałożyciel fundacji. Na chłodne wieczory zachęcam wypróbowanie przepysznego napoju imbirowo-rozmarynowego z miodem i cytryną. Ogrzeje niejednego zmarzlucha i przy okazji dostarczy ciekawych smakowych doznań. To, co może się podobać tym, którzy lubią niestandardowe rozwiązania w kuchni jest modyfikacja dobrze znanych potraw. Na przykład gołąbek nie jest robiony z tradycyjnym farszem, a w zamian za to podawany jest z delikatnym mięsem z golonki. Dla wegetarian też coś się znajdzie, np. kotlety z kalafiora czy sałatka z pieczonej dyni.
Pracownicy Wspólnego Stołu dbają o wzajemny rozwój, dlatego starają się brać jak najczęstszy udział w szkoleniach z win czy z obsługi klienta. Udzielają się także na kursach dla baristów. Uczą się również fachu gastronomicznego pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy. Ta wiedza przekłada się na dobrze wykonywaną pracę i dzięki temu każdy, kto tam przychodzi czuje jej pozytywne skutki. Już na wstępie kelnerzy/kelnerki starają się ugościć klienta miłym uśmiechem i udzielać fachowej pomocy w zakresie dań czy napoi, a kucharze robią wszystko, by wszystkim wszystko smakowało jak najlepiej.
„Wspólny Stół to jedyna w swoim rodzaju restauracja na Śródce, w której spotykają się miłość do jedzenia z miłością do ludzi”. To cała kwintesencja tego miejsca. Ta miłość jest stałym katalizatorem, która popycha całą ekipę do działania. Cel jest szczytny i przynosi rezultaty. Fundacja się rozwija, a ludzie pracujący tam odwdzięczają się uśmiechem, smacznie przyrządzonym daniem i gościnnością – z czego z miłą chęcią korzystają przychodzący tam goście. Możesz skorzystać i Ty.